Dit eet jij in mei

Zodra een nieuwe maand start, maken wij een klein vreugdesprongetje in ons Foodbag-kantoor. Een nieuwe maand betekent immers frisse inspiratie, kersverse recepten én seizoensgebonden groenten. Weet jij welke groenten je het best in de maand mei koopt? 

Seizoensgebonden koken is ecologisch, goedkoop en bovendien ontzettend lekker! Wij doen elke week opnieuw ons best om zoveel mogelijk verse groenten in jouw maaltijdbox mee te geven. Voor wie zelf aan de slag wil, sommen we op welke groenten in mei op hun best zijn

Seizoensgebonden groenten in mei
  • Spitskool

In tegenstelling tot kolen als rode kool en savooikool is deze lekkernij een zomergroente. Vanaf mei tot oktober is spitskool de ideale basis voor een lekker slaatje of kan je er bijvoorbeeld zelf kimchi van maken. In de koelkast blijft deze tot wel een week goed en zodra je die in reepjes snijdt, kan je verder aanvullen met al jouw lievelingstoppings om er een lekkere lentesalade van te maken. Onze favorieten zijn walnoot en rozijnen! Fris het geheel op met wat witte wijnazijn en neutrale olie, een snuif peper en zout en je hebt het perfecte bijgerecht. 

  • Erwten

Doperwten zijn vooral populair als diepvriesproduct maar van mei tot juli kan je deze kleine delicatessen ook vers vinden. Toegeven, voor een gezin van vijf verse erwtjes doppen, is nogal een karwei maar ze zijn het meer dan waard! Probeer met deze groente dan ook niet te veel te experimenteren, de pure smaak heeft eigenlijk niet veel nodig. Kook de erwtjes beetgaar en spoel meteen onder koud, stromend water. Lekker met worteltjes of in een frisse lenterisotto met citroen en munt. 

  • Koolrabi

Deze veelzijdige groente is op z'n best van mei tot oktober. Met koolrabi kan je echt alle kanten uit. Wie dol is op de knapperige smaak serveert deze best vers, uit de oven of gekookt doet koolrabi dan weer denken aan bloemkool. Lang op voorhand koolrabi versnijden is wat riskant aangezien deze groente nogal snel verkleurd. Onze oplossing? Kies meteen voor een citrussalade met koolrabi. Werk af met een yoghurtdressing en maanzaadjes. 

  • Radijzen

Eigenlijk vind je radijzen als sinds maart in de winkel maar ons smaken ze pas echt wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Koop radijsjes pas wanneer je ze echt wil opeten en check zeker het loof. Hangen de groene stelen al wat slap in de supermarkt of op de markt dan zullen die roze groenten het niet lang uithouden ... zelfs niet in je koelkast! Vers zijn radijzen op hun best en je kan ze trouwens prima verwerken in een poke bowl. Creatief met deze groente zijn, is dan weer een uitdaging al blijven gepekelde radijsjes een hit. 

  • Kropsla

Na een lange winter durven wij wel eens verlangen naar een sappig blad sla uit volle grond. Deze groente eet je vooral rauw maar als je veel kropsla overhebt, kan je die ook perfect verwerken in soep. Sla snijden is verleidelijk maar weet dat wanneer je de blaadjes scheurt, ze langer fris en vers blijven. Haal de krop bovendien uit z'n verpakking en wikkel die liever in een vochtige handdoek. Lekker puur of de perfecte basis voor elk slaatje!

Welke van deze groeten spotten we binnenkort op jouw boodschappenlijstje?