Een lekkere stoemp start met een goede basis:
- Kies voor loskokende aardappelen en kook die in gezouten water. Zo voeg je vanaf de start smaak toe aan je gerecht.
- Plet de aardappelen zelf zo grof of zo fijn als je zelf wil. Sommige mensen hebben graag nog wat bite, anderen verkiezen dan weer een smeuïge puree.
- Elke stoemp kan wel wat vetstof verdragen. Echte boter is klassiek maar heb je al eens olijfolie geprobeerd?
- Je maakt het geheel wat minder zwaar door een scheutje melk. Vergeten boodschappen doen? Ook met een restje room, zure room of zelfs yoghurt bereik je een lekker resultaat.
- Een eitje, of enkel een eidooier als je een kleien hoeveelheid puree maakt, kan zeker al is dat voor een stoemp misschien een beetje overkill.
- Het zit 'm in de afwerking dus vergeet zeker niet te kruiden met zout en zwarte peper en - als dat bij je stoemp past - wat nootmuskaat.
Zodra je een lekker pueeetje onder de knie hebt, kan je naar hartelust gaan experimenteren met verschillende combinaties. Dit zijn alvast een paar van onze suggesties: