Bloemkool- en broccolicouscous
Veel lichter dan de traditionele kom pastasalade: een kleurrijke schaal broccoli- of bloemkoolcouscous. Snijd de kool in roosjes en cutter ze vervolgens fijn. Mix niet te lang, anders krijg je een moes. Breng de couscous op smaak met een lekkere extra vierge olijfolie, wat citroen en voeg wat kleur toe, met fijngesneden groentjes en verse kruiden naar keuze.
Groentesatés
Maak eens groentespiesjes voor op de grill. Doen het goed op de barbecue: paprika, courgette, aubergine, jonge wortelen, champignons, (groene) asperges of tomaat. Geen spiesjes in huis? Dan kun je je grof gesneden groentemix ook in een pakketje aluminiumfolie op de barbecue leggen.
Vis!
Marineer gamba’s, grill sint-jakobsnoten of een lekker stuk vis. Vis kan in z’n geheel op de grill of al gefileerd in een papillot (bijvoorbeeld met versgeplukte tuinkruiden, een schijfje citroen en wat olijfolie erbij).
Grill gezond
Want niet alleen wàt er op de grill komt kan gezonder. Start pas met barbecueën als de vlam weg is en er al een wit laagje as over de kolen zit. Zorg dat er minstens twintig centimeter tussen de kolen en het grillrooster zit en snijd zwartgeblakerde randjes altijd weg.
Handig, maar wat doe je met het moeilijkste deel van een BBQ: de apero?