Foodbag Logo

7 tips en recepten om je restjes kool te verwerken

Zit je vaak met veel restjes kool waar je geen raad mee weet? Lees hier hoe je al die restjes kool verwerkt in makkelijke en lekkere recepten.

Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 11/12/2024

Kolen zijn dé wintergroente bij uitstek, en daar is een reden voor! Ze blijven superlang goed, ze zijn heel gezond en er bestaan heel wat lekkere varianten, denk aan rode kool, savooikool, witte kool, Chinese kool en boerenkool.

Ook spruitjes zijn een soort kool! Ontdek hier meer leuke weetjes over spruitjes.

Bij Foodbag serveren we in de winter graag wat kool. Het nadeel is dat ze meestal heel groot uitvallen. Vervelend, want je zit vaak met veel restjes kool waar je geen raad mee weet.

Lees daarom hier hoe je restjes kool verwerkt in makkelijke en lekkere recepten.

1. Wraps van koolbladeren

Grote koolbladeren doen perfect dienst voor een koolhydraatarme wrap. Duik diep in je koelkast en maak je eigen gezonde restjeswrap van rauwe groenten.

Wij kiezen voor Chinese kool met krokante (veggie) kippenreepjes, rauwe wortel, mango, ssojascheuten lente-ui, munt en koriander. Nog wat chilisaus erover en klaar!

Ook met witte kool kan je makkelijk aan de slag. Wat dacht je van een vulling van gepaneerde zalmstukjes, guacamole en extra stukjes tomaat (zonder vruchtvlees)?

Extra lekker met een pittig yoghurt-looksausje erbij. Of stop je favoriete burrito eens in een blad van groene kool.

2. Koolsalade

Hallo frisse koolsalade! Of moeten we coleslaw zeggen, op z’n Amerikaans? Maak je eigen Amerikaanse coleslaw met fijngeraspte stukjes witte kool, wortel, ui, appel en een dressing op basis van mayonaise (of yoghurt)

Wij zijn fan van rodekoolsalade. Ideaal voor bij een burger zijn stukjes fijngehakte rodekool met bieslook, knoflook, yoghurt en mayonaise. Of pimp je grootmoeders warme rodekoolbereiding tot een frisse salade met rozijntjes en walnoten.

3. Koolpakketjes

Door je koolbladeren kort (45 seconden ongeveer) te blancheren in gezouten water, maak je ze slapper en werkbaar. Zo kan je er heerlijke pakketjes van maken.

Wij vullen spitskoolbladeren met een kruidige gehaktmengeling en bakten ze in tomatensaus in de oven. Liever geen vlees? Probeer dan eens een ricottamengeling van gekookte linzen en gestoofde prei, selder, ui en knoflook.

De tomatensaus kruid je wat bij met Provençaalse kruiden.

4. Crumble van kool

Krokante kool, die rooster je in de oven! Zo maak je een heerlijke crumble van boerenkool:

  1. Snijd de harde kern uit je restje van boerenkoolbladeren en hak fijn.
  2. Hussel de stukjes goed door elkaar met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper.
  3. Spreid uit op de bakplaat en rooster 5-10 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.

5 Geroosterde kool

Ja, lekker!

  1. Snijd een kool (witte kool is hier ideaal voor) in dikke plakken van ongeveer 1,5 cm.
  2. Wrijf de ‘koolsteak’ in met olijfolie en kruid met zout en zwarte peper.
  3. Rooster ongeveer 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C of tot de binnenkant zacht is en de randjes bruin en krokant zijn.

6. Geglaceerde rode kool in de oven.

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de rode kool in plakken van 1-1,5 cm dik en leg ze op de bakplaat.
  3. Meng 1 el Luikse siroop met 1 el balsamicoazijn, 4 el olijfolie en een snuif zout en zwarte peper in een kommetje. Smeer het mengsel op de plakken rode kool.
  4. Los ¼ van een blokje groentebouillon op in 150 ml warm water en giet de bouillon op de bakplaat.
  5. Zet gedurende 25 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur na 10 min. naar 180°C.
  6. Controleer of de rode kool gaar is door er met een vork in te prikken.
  7. Laat afkoelen.
  8. Lekker met een yoghurtdip op basis van citroen, look en dille.

7. Kolenchips van groene kool

Met de kleinere blaadjes van een kool (groene kool of savooikool zijn hier ideaal voor) kan je ook chips maken. Je droogt de blaadjes in feite op een lage temperatuur in de oven. Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven op 90°C.
  2. Snijd de harde nerven uit de koolbladeren en verdeel de bladeren in hapklare stukjes.
  3. Leg een vel bakpapier op een ovenrooster (geen bakplaat) en leg de stukjes erop.
  4. Bestrijk ze met wat olijfolie (gebruik een keukenkwastje) en kruid met zout, zwarte peper en een snuifje komijnpoeder.
  5. Bak 2 tot 2,5 uur (ja, da’s lang!) in de oven.

Hoe gezond zijn kolen?

Kolen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is een belangrijke bron van vitamine C en K, die het immuunsysteem versterken, je botten sterk houden en werken als natuurlijke ontstekingsremmers, wat dan weer goed is voor je hart en je bloeddruk.

Kolen bevatten weinig calorieën en veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering, maar ook een opgeblazen gevoel kan creëren (overdrijf dus zeker niet!). Kortom, kool is gezond en verdient een prominente plek in je dagelijkse menu!

Creatief met je restjes kool van Foodbag

Bij Foodbag zijn we gek van kool. Omdat het een sterke en gezonde wintergroente is, verwerken we vaak kool in onze gerechten.

Vaak krijg je een volledige kool in je doos en moet je creatief omgaan met de resten.

Deze recepten en tips helpen je op weg om je restjes kool te redden!


Ontdek ons menu


Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.

Aan het laden...

Aan het laden...

Veilig online betalen
payment-0payment-1payment-2payment-3payment-4payment-5payment-6