Chef Celine
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 11/12/2024
Kolen zijn dé wintergroente bij uitstek, en daar is een reden voor! Ze blijven superlang goed, ze zijn heel gezond en er bestaan heel wat lekkere varianten, denk aan rode kool, savooikool, witte kool, Chinese kool en boerenkool.
Ook spruitjes zijn een soort kool! Ontdek hier meer leuke weetjes over spruitjes.
Bij Foodbag serveren we in de winter graag wat kool. Het nadeel is dat ze meestal heel groot uitvallen. Vervelend, want je zit vaak met veel restjes kool waar je geen raad mee weet.
Lees daarom hier hoe je restjes kool verwerkt in makkelijke en lekkere recepten.
Grote koolbladeren doen perfect dienst voor een koolhydraatarme wrap. Duik diep in je koelkast en maak je eigen gezonde restjeswrap van rauwe groenten.
Wij kiezen voor Chinese kool met krokante (veggie) kippenreepjes, rauwe wortel, mango, ssojascheuten lente-ui, munt en koriander. Nog wat chilisaus erover en klaar!
Ook met witte kool kan je makkelijk aan de slag. Wat dacht je van een vulling van gepaneerde zalmstukjes, guacamole en extra stukjes tomaat (zonder vruchtvlees)?
Extra lekker met een pittig yoghurt-looksausje erbij. Of stop je favoriete burrito eens in een blad van groene kool.
Hallo frisse koolsalade! Of moeten we coleslaw zeggen, op z’n Amerikaans? Maak je eigen Amerikaanse coleslaw met fijngeraspte stukjes witte kool, wortel, ui, appel en een dressing op basis van mayonaise (of yoghurt)
Wij zijn fan van rodekoolsalade. Ideaal voor bij een burger zijn stukjes fijngehakte rodekool met bieslook, knoflook, yoghurt en mayonaise. Of pimp je grootmoeders warme rodekoolbereiding tot een frisse salade met rozijntjes en walnoten.
Door je koolbladeren kort (45 seconden ongeveer) te blancheren in gezouten water, maak je ze slapper en werkbaar. Zo kan je er heerlijke pakketjes van maken.
Wij vullen spitskoolbladeren met een kruidige gehaktmengeling en bakten ze in tomatensaus in de oven. Liever geen vlees? Probeer dan eens een ricottamengeling van gekookte linzen en gestoofde prei, selder, ui en knoflook.
De tomatensaus kruid je wat bij met Provençaalse kruiden.
Krokante kool, die rooster je in de oven! Zo maak je een heerlijke crumble van boerenkool:
Ja, lekker!
Zo maak je het:
Met de kleinere blaadjes van een kool (groene kool of savooikool zijn hier ideaal voor) kan je ook chips maken. Je droogt de blaadjes in feite op een lage temperatuur in de oven. Zo ga je te werk:
Kolen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is een belangrijke bron van vitamine C en K, die het immuunsysteem versterken, je botten sterk houden en werken als natuurlijke ontstekingsremmers, wat dan weer goed is voor je hart en je bloeddruk.
Kolen bevatten weinig calorieën en veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering, maar ook een opgeblazen gevoel kan creëren (overdrijf dus zeker niet!). Kortom, kool is gezond en verdient een prominente plek in je dagelijkse menu!
Bij Foodbag zijn we gek van kool. Omdat het een sterke en gezonde wintergroente is, verwerken we vaak kool in onze gerechten.
Vaak krijg je een volledige kool in je doos en moet je creatief omgaan met de resten.
Deze recepten en tips helpen je op weg om je restjes kool te redden!
Chef Celine
Foodbag Chef
Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.