Prijzige pijnboompitten
Pijnboompitten zijn redelijk duur omwille van het tijdrovende proces. Wist je dat het 20-25 jaar duurt vooraleer de pijnboom dennenappels met zaden aflevert? Daarnaast duurt het rijpingsproces van een dennenappel ook nog eens 18 maanden. Dan pas kunnen de pijnboompitten uit de dennenappels worden gehaald. Dit is een moeilijk werk dat met de hand en soms met behulp van machines wordt gedaan.
Alternatieven voor pijnboompitten
Er zijn veel goedkopere alternatieven voor pijnboompitten. Zo kan je met cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, pistachenoten en walnoten ook heerlijke smeuïge pesto maken. Die laatste wordt bovendien meestal in België gekweekt en is daarom de meest duurzame optie. Natuurlijk hebben de verschillende noten en zaden ook een andere smaak en textuur. Lees hieronder welke invloed deze alternatieven hebben op je zelfgemaakte pesto.
- Cashewnoten: cashewnoten zijn zachter en romiger waardoor ze een gladdere textuur geven aan je pesto. Ook de smaak is milder waardoor de pesto iets zachter kan smaken.
- Zonnebloempitten: net zoals cashewnoten zijn zonnebloempitten zachter van smaak en textuur dan pijnboompitten. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vermalen tot een gladde pesto.
- Pompoenpitten: pompoenpitten zijn dan weer veel steviger dan pijnboompitten en geven daardoor ook een stevigere textuur aan je pesto. Voor een grove pesto zijn pompoenpitten dus ideaal. Bovendien zal een pesto met pompoenpitten veel groener kleuren, zeker als je de pitten niet roostert.
- Pistachenoten: pistachenoten zijn lichtzoet van smaak. Bovendien beïnvloedt hun intense groene kleur ook de kleur van je pesto. De kleur blijft het best behouden als je de noten niet roostert.
- Walnoten: walnoten hebben een romige zachte smaak. Hun textuur is knapperiger dan die van pijnboompitten waardoor je pesto iets grover is.
- Amandelen: amandelen hebben net zoals pistachenoten een lichtzoete smaak en een stevige textuur. De pesto met amandelen zal dus zoeter en steviger zijn dan met andere alternatieven.