09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 29/04/2024
In dit artikel ontdek je:
Schorseneren herken je aan hun lange smalle vorm en donkere schil. Het schoonmaken van schorseneren is een moeilijke klus, vandaar de trieste bijnamen voor deze groete: keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed.
Onder de schil van schorseneren schuilt nochtans een witte pracht. Ze smaken zoals asperges en hebben heerlijk sappig vruchtvlees. Een echte win-win, want ze zijn goedkoper (daarom staan ze ook gekend als armeluisasperges), gezond en je kan ze op verschillende manieren bereiden.
Schorseneren zijn dun, lang - ze kunnen tot wel 30 cm lang zijn - en hebben een donkerbruine, aardse schil. Die is niet eetbaar.
Het vlezige, witte vruchtvlees binnenin kan je wel opeten en is heerlijk. De lichtbittere en nootachtige smaak van schorseneren (of winterstaaf, nog zo’n leuke bijnaam) leunt dicht aan bij die van asperges, al smaken die laatste net iets fijner.
Schorseneren zijn één van de meest vezelrijke groenten en helpen je makkelijk aan jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels (30g - 40g) : check! Naast de vele vezels, bevatten schorseneren o.a. ijzer en de vitaminen B1 en C. Ze zijn dus erg voedzaam.
Schorseneren zijn ook rijk aan inuline: dat is een fermenteerbare, prebiotische vezel. Wat dat betekent? Ons lichaam kan inuline niet afbreken in monosachariden (enkelvoudige suikers), waardoor inuline ervoor zorgt dat onze bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daardoor zijn schorseneren uiterst geschikt voor mensen met suikerziekte.
Spoiler: het schoonmaken van de schorseneer is niet de meest aangename keukenklus. Tijdens het schoonmaken komt er een kleverig laagje melksap vrij dat donkere vlekken maakt.
Dat de schorseneer een vergeten groente is en bijnamen kreeg als keukenverdriet en huisvrouwenleed, is dus niet onlogisch. Maar, wij blijven positief: voor alles bestaat een oplossing!
Als je ze makkelijk wilt schillen, en wilt voorkomen dat je helemaal onder het sap zit, volg je best deze stappen:
Nu kunnen de keukenhandschoenen aan de kant en kan het lekkere werk beginnen!
Schorseneren zorgen voor een extra smakelijke en originele toets op jouw menu. Je kan ze op heel wat makkelijke manieren klaarmaken: van aperitiefhapje tot voor- en hoofdgerecht!
Geef je apero een verrassende upgrade en serveer krokante schorseneren bij een dipsausje.
Laat ze even afkoelen en serveer ze met een dip. Denk aan groene pesto, een pittig tomatensausje of een tapenade van zongedroogde tomaten of zwarte olijven.
Onze favoriet? Een klein bordje schorseneren in getomateerde bechamelsaus. Zo ga je te werk:
Er zijn veel andere opties voor schorseneren in je voorgerecht. Ze zijn lekker in een soepje met wat room en kervelblaadjes. Je kan ze ook serveren op Vlaamse wijze, met een romige botersausje en wat garnalen erbij.
Schorseneren zijn de perfecte wintergroente bij een veggieburger, een stukje kip, vlees of vis. Je bereidt ze eenvoudig in een roomsausje met peterselie en bieslook. Volg deze stappen:
Rauw en ongeschild kan je schorseneren een paar weken bewaren op een koele plek (12-15°C). Vermijd uitdroging en verpak de schorseneren in een geperforeerd plastic zakje.
Heb je een restje klaargemaakte schorseneren over? Dan kan je dat eenvoudig in een afgesloten bakje bewaren: 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Lees hier meer over welk eten je allemaal kan invriezen.
Met deze tips heb je een nieuwe en heerlijke en gezonde groente om toe te voegen aan je receptenlijstje! Ook bij Foodbag zijn we niet schuw van schorseneren. Je vindt ze vooral in de wintermaanden terug in ons wekelijks menu.
Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.