Waarin kan je gember gebruiken?
Gember in thee
Snel en eenvoudig gemberthee maken doe je door de knol, ongeschild, in plakjes te snijden en ze in je tas met kokend water te leggen. Hoe meer plakjes je aan het water toevoegt, hoe pittiger te smaak. Gemberthee smaakt lekker in combinatie met munt, citroen en honing of met een beetje tijm en citroen als je van extra kruidig houdt. Ook heerlijk met sinaasappel en een kaneelstokje!
TIP: als je de gember raspt, krijg je sneller meer smaak en pit. Je giet de thee dan best eerst door een zeef vooraleer je ervan drinkt.
Gember in soep
Gember is de ideale smaakmaker bij wortel- of pompoensoep. Je schilt en raspt de knol, tot je een paar koffielepels hebt, en stooft hem samen met de groenten en andere kruiden, vooraleer je alles onder water zet. Let op als je gemberpoeder gebruikt, want dat is krachtiger van smaak!
Bakken met gember
Gemberkoekjes, wie kent ze niet? Maar wist je dat het kruid ook lekker is in een crumble, pana cotta, worteltaart of muffins! Wij vinden hem heerlijk als smaakmaker in het beslag van gember-citroenmuffins.
Gember in marinade
Geraspte gember vormt een ideale combinatie met sojasaus, knoflook (geperst) en een chilipepertje (ontpit en fijngesneden). Je kan er niet alleen je runderreepjes in laten marineren, maar ook je portobello in bakken. Dan gebruik je de gember en chilipeper als kruiding bij het bakken en blus je met sojasaus. Je kan een beetje suiker gebruiken om alles zoeter te maken.
Gember als basis voor kokossaus
Liever kip? Rasp de gember en voeg 'm samen met geperste knoflook toe aan je kip. Zo heb je een lekkere basis om een currysausje of een kokossaus met tandoorikruiden te maken.
Gefrituurde gember
Je kan reepjes gember ook in dunne plekjes en vervolgens in julienne snijden om te frituren in een laagje olie in de wok. Heerlijk bij een stukje vis!
Ook genieten van de smaak en voordelen van gember?
Bij Foodbag vind je elke week gembershots bij onze extra's en gebruiken we 'm als heerlijke smaakmaker in ons menu.