Foodbag Logo

Welke pan gebruik je voor welk gerecht?

De smaak en kooktijd van je gerecht hangt vaak af van het type pan die je gebruikt. Lees dan onze 5 tips die je helpen bij het kiezen van de juiste pan.


Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

In dit artikel ontdek je:

  • Waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste pan
  • Wanneer je best een koekenpan gebruikt
  • Voor welke gerechten je een sauteerpan nodig hebt
  • Wanneer je best een sauspan gebruikt
  • Welke pan je best gebruikt om pasta te koken.
  • Hoe het materiaal van een pan een invloed heeft op de kooktijd en bereiding van een gerecht.

Als je sneller, makkelijker en lekkerder wilt koken is het belangrijk om te weten welke pan of pot je best gebruikt. Vaak hangt je keuze af van hoeveel tijd je hebt, het type gerecht, het materiaal van de pan en welke ingrediënten je gebruikt. Lees verder om te ontdekken waar je op moet letten wanneer je een pan kiest om in te koken en welke pannen je best kiest bij welk gerecht.


1. Een stevige koekenpan is onmisbaar

Met één blik in je pannenlade zal je merken dat sommige pannen afgeronde of bolle randen hebben. Een brede pan met afgeronde randen maakt het makkelijker om ingrediënten door de pan te schudden of in de pan te roerbakken.

Een koekenpan is zo'n pan en komt in verschillende vormen en formaten. De brede variant met hoge randen is een nuttige allrounder en daarom onmisbaar in elke keuken. Gebruik het vooral voor het bakken van vlees of vis en het stoven van groenten. Ook handig voor gerechten met veel losse groenten, stukjes vlees of vis en veel saus. Denk aan eenvoudige pastagerechten of eenpansgerechten.


2. Wanneer gebruik je een sauteerpan?

Pannen met een dikke bodem zorgen voor een trage en gelijke verdeling van de warmte. Een sauteerpan (of sautoir) is een pan met een dikke, platte bodem en een hoge rechte rand. De hoge rand houdt het kookvocht in de pan en voorkomt spetters.

Ze zijn vooral goed voor het bakken of schroeien van eiwitcomponenten zoals vlees of vis. Vaak zijn dit ook pannen die in de oven kunnen. Een sauteerpan komt vaak met een passend deksel en is dus perfect voor gerechten die iets langer moeten pruttelen, zoals stoofpotjes.

3. Waarvoor dient een steelpan?

Een steelpan of sauspan heeft net zoals de sauteerpan een hoge rand en een dikke, vlakke bodem die zorgen voor een gelijke verdeling van de warmte. Het is kleiner en daarom heel geschikt voor het bereiden van sauzen, zoals hollandaisesaus of bechamelsaus. De lange steel maakt het makkelijker om je saus over te gieten bij het dresseren van je borden, of af te gieten wanneer je je saus moet zeven.

4. Gebruik je ruimste pot voor pasta

Pasta heeft veel ruimte nodig om te koken. Gebruik dus altijd een grote brede pot of pan waar veel water in past. Je hebt iets meer geduld nodig met een grote pot, maar door veel water te gebruiken zal je pasta minder snel aan de randen of de bodem kleven en heeft het meer kans om gelijkmatig vocht op te nemen. Lees hier meer tips over pasta koken.

5. Let op het materiaal van je pan

Het is belangrijk om rekening te houden uit welk materiaal je pan bestaat. Het materiaal bepaalt niet alleen de kwaliteit van je pan, maar ook hoe goed de pan warmte behoudt en verdeelt.

Je hebt gewone kleefpannen van roestvrij staal, anti-kleefpannen, keramische pannen en gietijzeren pannen. Het is vaak ook een kwestie van comfort en gewoonte. Sommige materialen zijn aangenamer of net moeilijker om mee te koken. We zetten voor elk type enkele voordelen op een rijtje.


Kleefpan

Het is altijd goed om ten minste één kleefpan te hebben in je keuken. Een kleefpan is ideaal voor het verschroeien van vlees. Het geeft meer smaak aan je gerechten doordat ingrediënten sneller karameliseren. Het nadeel is uiteraard dat alles sneller aanbrandt of alles ongemakkelijk blijft kleven aan je pan.

Anti-kleefpan

Een anti-kleefpan is handig omdat je minder vetstof nodig hebt tijdens het bakken. Het nadeel is dat de anti-kleeflaag vaak ongezonde stoffen bevat en dat die bij hogere temperaturen los kan komen. Gebruik nooit scherpe of metalen voorwerpen wanneer je roert in een anti-kleefpan. Een anti-kleefpan is ook minder geschikt om vlees te schroeien. Het is wel handig voor snelle, eenvoudige eenpansgerechten.


Keramische pan

In tegenstelling tot een anti-kleefpan wordt in een keramische pan de warmte beter verdeeld over je pan. Een keramische pan blijft langer warm, waardoor je jouw vuur wat moet terugdraaien van zodra de pan op temperatuur komt. Het is ook beter voor gerechten die hogere temperaturen nodig hebben. Let er op dat de beschermlaag bij sommige keramische pannen ook los kan komen.


Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan heeft heel wat voordelen. Het gaat langer mee dan andere pannen en ze worden steeds beter omdat de vetten en oliën zich zetten in het poreuze gietijzer. Het heeft ook een natuurlijke anti-aanbaklaag. Het duurt wel even voor de pan opwarmt, het is zwaar en breekbaar. Omdat de pan langer warm blijft moet je jouw vuur ook sneller bijstellen. Gietijzer is helaas ook minder geschikt voor zure ingrediënten, zoals tomatensaus, omdat deze de natuurlijke anti-aanbaklaag aantasten.

Je keuze van pan hangt vooral af van het type bereiding en de ingrediënten. Met de juiste pan zal je ook veel tijd besparen in de keuken. Let vooral op de vorm, grootte en het materiaal van de pan. Kies ook altijd een pan waar je jezelf comfortabel bij voelt. Misschien heb je de gewoonte om telkens voor dezelfde pan te kiezen, en dat is zeker ok!

De meeste pannen in je keuken zijn multifunctioneel en dus geschikt voor de meest uiteenlopende bereidingen. Om de gerechtjes van Foodbag klaar te maken is geen extreem uitgeruste keuken nodig. Met een of twee koekenpannen, een grote en kleine pot en een stevige bakplaat kom je al een heel eind ver!

Ontdek ons menu

Over de auteur

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Aan het laden...

Aan het laden...