Foodbag Logo

Eten tijdens de zwangerschap: do’s-and-don’ts

Camembert, sushi, chocolademousse: mag je dat eigenlijk wel eten als je zwanger bent? Wij helpen je alle twijfels van tafel te vegen in ons nieuwste artikel met do’s-and-don’ts over eten tijdens de zwangerschap.


Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 05/06/2024

Ga voor gepasteuriseerde kaas

Mmm, zuivelproducten! Ze zitten boordevol calcium en zijn onmisbaar voor toekomstige mama’s. Maar let op, werk niet blindelings elke kaas naar binnen. Harde kazen zijn oké om te eten. Denk aan kazen zoals cheddar, parmezaan en emmentaler.

Zachte kazen daarentegen, zoals camembert, brie en roquefort, moet je zeker vermijden. En al helemaal als ze van rauwe melk gemaakt zijn. Zalig lekker, dat wel, maar ze kunnen drager zijn van de listeriabacterie, en da’s beslist geen lieverdje voor zwangere vrouwen.

Speel dus op safe en ga voor gepasteuriseerde kazen.

Lees meer over zuivel in ons artikel over lactoseallergie.

Kies vette vis

Vis is geweldig om omega 3 bij te tanken, maar let op: niet alle vissoorten zijn even goed!

Vette vis is ideaal, zoals zalm, sardines en makreel, zijn ideaal.

Maar opgepast met vis met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, zwaardvis en haai. Kwik is een beetje als Voldemort, we praten er liever niet over (laat staan eten!). Sushifanaten kiezen dus beter even voor vegetarische versies of versies op basis van goed gegaarde vis. Byebye sashimi voor een paar maanden!

Wat je best vermijdt tijdens de zwangerschap

Een lijst van producten die je beter niet eet tijdens de zwangerschap.

  • Rauwe eieren en gerechten met rauwe eieren (zeg maar chocolademousse en zelfgemaakte mayonaise) gaan in de ban vanwege het risico op salmonella of toxoplasmose.
  • Voor charcuterie (ham, salami, chorizo en paté) en rauw vlees geldt eveneens een njet – dus ook niet wanneer jouw favoriete rundertartaar naar je ligt te lonken – want ook deze kunnen besmet zijn met listeria.
  • Rauwe kiemen, zoals die van sojabonen, alfalfa, klaver, radijs en mungobonen, staan ook op de zwarte lijst vanwege de bacteriën die erin kunnen zitten.
  • Koudgerookte zeevruchten, zoals gerookte zalm, kunnen listeria bevatten. Ze zijn veiliger als ze verwerkt zijn in een goed gegaard gerecht.
  • Versgeperst fruitsap en rauwe melk kunnen schadelijke bacteriën bevatten, zoals E. coli en listeria.
  • Een overmaat aan cafeïne kan het risico op een miskraam en een laag geboortegewicht vergroten.
  • Ultrabewerkt voedsel (lees: met veel toegevoegde suikers, zout en additieven) kan je gezondheid in het algemeen schaden en bijdragen aan een bovenmatige gewichtstoename tijdens je zwangerschap.
  • Lever en leverproducten bevatten hoge gehaltes aan retinol (vitamine A), wat bij overmatig gebruik schadelijk kan zijn voor je baby.
  • En uiteraard is alcohol volledig van het menu te schrappen (ook al denk jij misschien dat één klein glaasje wijn geen kwaad kan).

Wat je wél mag eten als je zwanger bent

Geen paniek echter, er blijft nog genoeg lekkers over wanneer je zwanger bent! Verse groenten en fruit vormen de basis. Deze vezelrijke vitaminebommetjes zijn dan ook je beste maatjes.

Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, zijn perfect om een flink voorraadje plantaardige eiwitten op te slaan. Noten en zaden leveren je essentiële vetzuren, en volkorengranen, zoals quinoa en bruine rijst, zijn een bron van duurzame energie.

Denk zeker ook aan goed doorbakken vlees en hardgekookte eieren, die je voorzien van hoogwaardige eiwitten.


Wat eet je in het begin van je zwangerschap?

Het is belangrijk om in het begin van je zwangerschap evenwichtig en voedzaam te eten. Zo bevorder je de ontwikkeling van je baby én je eigen welzijn als toekomstige mama.

Hier alvast een lijstje van voedingsmiddelen die je goed kunnen gebruiken:

  • Bladgroenten: denk aan spinazie, boerenkool en rucola, die veel foliumzuur (vitamine B9) bevatten. Die stof is essentieel om neuralebuisdefecten bij de foetus te voorkomen. Ook leveren ze vezels, ijzer en vitamine A en C.
  • Vers fruit: fantastisch om volop vitamines binnen te krijgen, zoals vitamine C, dat helpt bij de opname van ijzer. Fruit is bovendien een prima bron van vezels en antioxidanten.
  • Peulvruchten: linzen, kikkererwten en bonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en foliumzuur. Ze zijn erg belangrijk voor de weefselgroei van moeder en foetus.
  • Zuivelproducten: bronnen van calcium, dat nodig is voor de ontwikkeling van de botten en tanden van de baby. Ze bevatten ook vitamine D en eiwitten.
  • Eieren: een complete bron van eiwitten én ze bevatten essentiële vitamines en mineralen, zoals choline, dat cruciaal is voor de ontwikkeling van de hersenen bij de baby.
  • Wortelgroenten: zoete aardappelen en wortelen zijn rijk aan bètacaroteen (een voorloper van vitamine A), dat belangrijk is voor de celgroei en de ontwikkeling van de ogen bij de baby. Ook bevatten ze vezels en vitamine C.

Wat valt er verder nog te smullen tijdens de zwangerschap?

Zwanger zijn, betekent niet dat je alles wat lekker is, moet bannen! Hier zijn enkele lekkernijen waar je nooit teveel van kan eten.

  • Gedroogde vruchten, zoals abrikozen of vijgen, zijn perfect als zoet tussendoortje.
  • Pure chocolade in een redelijke hoeveelheid is niet alleen toegestaan, maar zelfs heilzaam dankzij de antioxidanten die erin zitten.
  • Zelfgemaakte frozen yoghurt, verse fruitsmoothies en zelfs sorbets zijn superlekkere, gezonde alternatieven.

Genieten zonder schuldgevoel, dat kan dus zeker!


Gezond eten tijdens je zwangerschap met Foodbag

Bij Foodbag gebruiken we altijd superverse ingrediënten in onze maaltijden, zoals fruit en groenten. We bieden je een uitgebreide waaier van gevarieerde recepten.

Er is dus altijd wel iets dat jij lekker vindt zonder dat je jouw gezondheid of die van je baby in gevaar brengt. Op onze website vind je bij elke maaltijd de voedingswaarden en andere nuttige informatie over de ingrediënten.


Bestel je maaltijden


Wat je moet onthouden

Voilà, nu weet je dat je moet kiezen voor gepasteuriseerde kazen, vette vis, vers fruit, verse groenten, peulvruchten, noten, zaden, goed doorbakken vlees en hardgekookte eieren. Én dat je jezelf gerust eens mag trakteren op pure chocolade en een lekkere smoothie!

We hopen dat we je met onze tips op weg hebben geholpen bij het samenstellen van een gevarieerde en lekkere maaltijd die óók gezond is voor je baby. En vooral: vergeet niet om jezelf op tijd te verwennen, want een gelukkige mama is alvast een gelukkige baby!


Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.

Aan het laden...

Aan het laden...