09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Sofie
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 19/12/2024
Sulfieten zijn een afgeleide van zwavel en spelen een cruciale rol bij het bewaren van voeding: van wijn tot vruchtensappen, en van gedroogd fruit tot kant-en-klare soepen.
Om deze vraag te beantwoorden, maken we een onderscheid tussen toegevoegde sulfieten en sulfieten die van nature in voeding voorkomen.
Toegevoegde sulfieten zijn afgeleiden van zwavel en worden toegevoegd aan producten als bewaarmiddel en antioxidant. Je herkent ze aan de E-nummers E150b, E150d en E220 t/m E228.
De zwavel wordt voornamelijk gewonnen uit petroleumraffinage of metaalsmelten. Het eindproduct wordt aan heel strenge voorwaarden onderworpen voordat het wordt gebruikt in de voedingsproductie.
Van nature komen sulfieten ook voor in groenten en fruit (zoals citroen, prei, ui, knoflook en druivenschil). Ook je lichaam maakt sulfieten aan en sulfieten komen eveneens voort door natuurlijke fermentatie.
Sulfieten hebben zowel een natuurlijk oorsprong en worden soms achteraf toegevoegd aan sommige producten.
Sulfiet wordt gebruikt in voeding om te voorkomen dat voedsel en drank beschimmelen, verkleuren, van smaak veranderen of zich omzetten in andere schadelijke of onbekende stoffen. Kortom, ze worden vooral gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en om bepaalde eigenschappen te behouden, zoals de kleur.
Het is algemeen bekend dat in wijn vaak veel sulfiet zit, zowel natuurlijke als toegevoegde sulfieten. Maar gedroogd fruit (zoals gedroogde abrikozen en rozijnen) bevat in verhouding veel meer sulfiet dan eender welke andere voeding. Ter vergelijking: een zak gedroogd fruit kan tot 2000 ppm (deeltjes per miljoen) bevatten, terwijl wijn rond de 150 ppm zit.
Let vooral op deze producten met veel sulfieten:
Wijn bevat vaak hoge concentraties sulfiet in verhouding tot andere producten. Sulfieten worden toegevoegd aan wijn zodat de wijn niet te snel verouderd of oxideert en dus om de wijn beter te bewaren. Maar let op, alle wijnen bevatten natuurlijke sulfieten die voortkomen uit fermentatie tijdens de productie en die van nature al in de druif zitten.
Sulfieten worden niet exclusief gebruikt voor industriële wijnen: ook biologische wijnen bevatten soms toegevoegde sulfieten, hoewel in veel minder mate omdat de richtlijnen voor biowijnen strenger zijn.
Sommige wijnproducenten zweren toegevoegde sulfieten af, dan hebben we het meestal van natuurwijnen (die vaak ook een biolabel dragen).
Als je te gevoelig bent voor sulfieten, maar je drinkt graag een glaasje wijn, raadpleeg altijd het etiket en kies liever voor natuurwijn of biologische wijn.
Lees hier meer over hoe je goede wijn herkent.
Voor de meeste mensen zijn sulfieten onschadelijk. Maar voor mensen die vaker iets gevoeliger zijn aan wat ze eten of drinken is het een ander verhaal. Veel voorkomende klachten zijn:
Ja en nee. Als je er te veel van eet verstoren ze je darmflora. Maar daarvoor moet je er al heel veel van eten. De effecten van sulfieten verschillen van persoon tot persoon.
Bij sommige mensen kunnen sulfieten, zelfs in kleine dosissen, hevige allergische reacties of intoleranties veroorzaken. Let op: dit is geen klassieke allergie (zoals bijvoorbeeld die voor pinda’s). Sulfieten veroorzaken bij mensen die allergisch zijn vaak ernstige ademhalingsproblemen, hoofdpijn of huiduitslag.
Ook voor astmapatiënten is het een ander verhaal en kunnen sulfieten leiden tot ernstige astma-aanvallen. Raadpleeg altijd een specialist of dokter bij ernstige klachten!
Kortom, als je begint te niezen na een glas wijn of je voelt je opgeblazen na een portie gedroogde abrikozen, is de kans groot dat de sulfieten de oorzaak zijn.
Sulfieten zijn niet per se slecht, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. Als je intolerant of allergische bent, let dan goed op wat je eet en drinkt, check altijd het etiket en raadpleeg een arts of specialist bij zwaardere klachten. Voor de meeste mensen is een glas wijn (of twee) of een handvol rozijnen onschadelijk.
Let altijd goed op wat je eet en zorg ervoor dat wat je eet, past binnen een gebalanceerde maaltijd of dieet. Met Foodbag is dit nog gemakkelijker omdat we wekelijks een gezond en gebalanceerd menu samenstellen op basis van het advies van voedingsdeskundigen.
Sofie
Foodbag Chef
Voeding heeft een grote impact op je energiepijl en je humeur. Mijn tips over gezond eten en een gebalanceerd dieet, daar kikker je meteen van op!
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.