Dit is het beste zachtgekookt eitje dat je ooit zal eten

Net iets te vast of veel te lopend ... een perfect eitje koken, is niet eenvoudig. Wij maken voor eens en voor altijd komaf met jouw twijfel en geven je de ideale gaartijd voor een zacht, half-hard en hardgekookt ei mee. 

Onze tips om een ei te koken

  1. Gebruik geen eieren die rechtstreeks uit de ijskast komen. Als je de koude eieren in kokend water legt, barsten ze gegarandeerd. Wanneer je producten op kamertemperatuur zijn én die bovendien vers zijn, heb je al een mooie basis.
  2. Zorg dat je voldoende water in je pan doet maar neem bij voorkeur niet de grootste pan uit je keukenkast. Eens het water kookt, gaan je eieren nogal snel 'dansen' waardoor ze breken. Het zit 'em in de details!
  3. Je kan eventueel een gaatje in je ei prikken met een naald zodat ze niet barsten maar als je bovenstaande tips al meeneemt, kan er volgens ons niet veel meer fout gaan.
  4. Extra tip: wil je je gekookte eieren in de ijskast bewaren, laat dan zeker de schaal er aan. Anders neemt je ei geurtjes op en niemand zit echt te wachten op een ei dat naar blauwe kaas ruikt. 
  5. Eén belangrijke tip willen we je nog meegeven: iedereen z'n smaak is anders. Sommige mensen eten graag een lopend eiwit en anderen krijgen dan weer de kriebels bij de gedachte aan een ongekookt eigeel. Als je een brunch geeft, vraag gewoon eens hoe iedereen z'n eitje graag heeft. Zo scoor je gegarandeerd als gastvrouw of -heer!

Zo lang moet een eitje koken

Om even discussie te vermijden: wij brengen eerst ons water aan de kook en plaatsen daarna de eitjes in de pot. Wij hanteren deze kooktijden:

  • zachtgekookt ei: 3 minuten voor een klein exemplaar en 4 minuten voor een groot.
  • half-hardgekookt ei: 6 tot 8 minuten, dan heb je een stevig eiwit en een smeuïge dooier.
  • hardgekookt ei: 7 minuten voor een klein exemplaar en 9 minuten voor een groot.

En even tussen ons: je moet echt al je best doen om een hardgekookt ei te verpesten hoor ... 

Lekker als ontbijt, tijdens een brunch én overheerlijk bij verse asperges!