Rani De Coninck verklapt ons hoe ze het allemaal doet

Naar aanleiding van Moederdag staan we graag stil bij alle extraatjes die onze mama’s elke dag opnieuw voor ons doen. ‘Hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgen?’ willen wij wel eens weten. Wij gingen luisteren bij Rani De Coninck: mama van drie, presentatrice, auteur van Goed Plan én Foodbag-fan!

Hoe zit het bij jou met die befaamde balans tussen je werk en je privéleven?

“Dat was vroeger een dagelijkse strijd, vooral sinds ik bij JOE werk als radiopresentatrice tijdens de avondspits. Dat piekmoment valt namelijk samen met de ‘avondspits’ van mijn gezin. Ik liep constant achter de feiten aan, vooral in de keuken. Het was uiteindelijk mijn man die met het idee kwam om elk weekend een planning op te stellen voor de week die komt. Een goed plan, zo blijkt!”

“Voor ons bleek dat bovendien het antwoord op de altijd terugkerende vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ Door meer te plannen, merk ik dat we nu gevarieerder en meer seizoensgebonden eten. Uiteindelijk bleek ik mensen zo te inspireren met mijn aanpak dat Lannoo mij gevraagd heeft dat in een boek te gieten en het resultaat is uiteindelijk ‘Goed Plan!’ geworden.”

Wat is jouw tip om zo’n systeem vol te houden, of gaat het ook bij jou soms eens mis?

“Zie een weekschema vooral als een leidraad en niet als iets waar je aan vasthangt. Ik ben de eerste die mijn goed plan laat varen wanneer er zich een opportuniteit voordoet. Vraagt mijn man last minute of ik geen zin heb om te gaan eten, dan ga ik met plezier mee. De maaltijd die ik voorzien had, vries ik gewoon in en zo heb ik meteen een voorsprong op mijn schema voor volgende week.”

“Als je bijvoorbeeld weet dat er al eens iets durft te schuiven doorheen te week, plan dan misschien maar drie dagen in. Zo gun je jezelf wat rust én hou je de nodige ruimte over voor improvisatie.”

Hoe zit dat dan met vrije tijd, plan je die ook in?

“Wat ik nu zeker bewust plan, is tijd om te sporten. Het is een ongelooflijk cliché maar als ik dat niet vastleg, vind ik altijd wel iets dat dringender is. Daarom blokkeer ik echt een uur voor mezelf en ik zie dat als een investering in mezelf. Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een moment waarop je je hoofd even helemaal kan leegmaken. Heerlijk!”

“Daarnaast trek ik er regelmatig op uit naar de plukboerderij van bioboer Michiel bij ons in de buurt. Mijn jongste zoon Leon gaat al mee sinds hij drie is en voor mij is dat echt een magische plek waar ik helemaal tot rust kom. We hebben er trouwens veel foto’s voor het boek genomen en de fotograaf merkte op dat ik daar langzamer begon te praten en rustiger liep. Ik heb nog nooit iemand tot rust zien komen in de supermarkt dus ik ben er rotsvast van overtuigd dat iedereen deugd zou hebben van een bezoekje aan boer Michiel, haha!”

Jij hebt inmiddels drie kinderen. Is er iets wat je graag op voorhand had willen weten voor je een gezin stichtte?

“Dat plannen me zoveel rustiger zou maken! (lacht) Ik heb mezelf jarenlang onnodige stress bezorgd. Mijn man kan dat trouwens getuigen: ik was compleet onuitstaanbaar wanneer er bezoek kwam, zelfs wanneer ik die zelf uitgenodigd had. Omdat ik alles last minute deed en dus nooit een plan had. Nu kan ik altijd iets klaarmaken en ben ik zelfs op onverwachte eters voorbereid.”

Wat is het beste advies dat jij ooit van jouw mama hebt gekregen?

“Mijn mama heeft me vooral de liefde voor lekker eten meegegeven en het belang van samen te tafelen. Ik weet niet hoe mijn ouders het deden - wij waren thuis met vijf kinderen - maar elke dag slaagden ze erin iedereen samen rond de tafel te krijgen. En tot op vandaag smaakt mijn eten me het best als ook ik al mijn kuikens - al dan niet met een vriend of vriendin - rond de tafel zie zitten!”

Zijn er ook dingen die jouw kinderen jou hebben leren eten?

“Zonder twijfel fastfood, haha! Zelf heb ik dat als kind werkelijk nooit, jamais gekregen. Ik moet ook zeggen dat we dat enkel in uitzonderlijke situaties eten hoor. Als we bijvoorbeeld terugkomen van een weekendje Ardennen, hoort zo'n snelle hap volgens mij zat bij, als een soort folklore. Appetijtelijk zou ik een pizza of burger uit zo’n keten nu niet echt noemen en de volgende dag voel ik me er meestal nogal belabberd door ook. Een lekker frietje uit de frituur kan mij zeker smaken maar mijn maag protesteert dan meestaf nogal fel."

Heb je dan geen enkele zonde?

“Tuurlijk wel en het is nog een erge ook als je alle diëtisten mag geloven. Ik ben geen zoetekauw maar ik kan een ongelofelijk trek hebben in zoute snacks ook omdat ik zo'n snelbrander ben. ‘s Avonds vraag ik rond een uur of tien steevast aan mijn man: ‘Heb jij nog ergens zin in?’ Ik bedoel dan natuurlijk: ‘Ik heb weer een hongertje, haha! Gelukkig kan ik het meestal netjes bij één kommetje chips houden. Elk z’n guilty pleasure, toch?”

Wie je volgt op social media weet dat je een Foodbag-fan bent, hoe ben je eigenlijk bij ons terecht gekomen?

“Eigenlijk weet ik totaal niet meer wat de aanleiding was maar ik denk wel dat ik tijdens een drukke periode mijn eerste Foodbag besteld heb. Het feit dat jullie Belgisch zijn en met lokale leveranciers samenwerken, heeft mij zeker over de streep getrokken. De verse ingrediënten en ongelofelijk lekkere recepten zijn de reden waarom ik blijf bestellen.”

“Bovendien is het arriveren van een nieuwe box bij ons een klein ritueel geworden. Ik moét wachten op Léon om die te openen en dan gaan we samen door de recepten en de bijhorende ingrediënten. Zo weet hij wat we elke dag gaan eten en heeft hij telkens iets om naar uit te kijken.”

En dan de ultieme test: als we onszelf vanavond zouden uitnodigen met het voltallige Foodbag-team bij je thuis, wat zou je dan klaarmaken voor ons?

“Ik heb inmiddels geleerd om een paar basics altijd in huis te hebben zoals kikkererwten, linzen, pasta … Zo kan ik altijd iets vegetarisch of een pasta klaarmaken. Voor jullie tover ik met plezier een favoriet van ons gezin op tafel. Ik heb altijd alles in huis voor een pasta alla puttanesca. Wij eten dat - hmmm - heel vaak als ik eerlijk moet zijn. Het is eenvoudig, goedkoop én lekker dus schuif straks gerust bij.”

Dikke merci voor de toffe babbel Rani en we wensen je alvast een fijne Moederdag!

Win een exemplaar van ‘Goed Plan!’ van Rani De Coninck

Jij maakt binnenkort kans op één van de 20 gesigneerde exemplaren van ‘Goed Plan!’ van Rani De Coninck, een inspiratieboek voor drukbezette mam's (en papa's). Het enige wat je hoeft te doen, is een box (Original, Easy Dinner, Sana of Veggie) bestellen die geleverd wordt op maandag 20 mei 2019 en wie weet spot jij daar wel jouw gesigneerde versie van ‘Goed Plan!’ in.

Ook wie niet wint, vergeten we niet. Wie geen boek in z’n box vindt, krijgt een kortingsbon van € 5 én gratis verzending voor ‘Goed Plan!’ via Lannoo. Waar wacht je nog op?

Foto's © Studio 62 & Ellen Charlotte Marie